Träning är en idag naturlig del av många människors vardag. Det märks på antalet gym och träningscentra som öppnats de senaste åren. Det vid sidan av yoga, pilates och meditativ träning.

Antalet träningscoacher har också ökat lavinartat och marknaden tycks inte mattas av än på ett tag. Träningscoacher fyller en viktig funktion för de som vill ta träning på yttersta allvar och se verkliga resultat av sin träning. De ska både ge stöd och utbildning i hur man effektivast kan uppnå de resultat man eftersträvar, vare sig det handlar om att bygga eller tona muskler, såväl som att gå ner i vikt eller få upp konditionen. Även kosthållningen är en viktig faktor som går stick i stäv med strikt träningsschema. Samtidigt ska de agera som ett mentalt stöd och motivera sina klienter till att fortsätta sin träning och att uppnå sina mål. I denna artikel ger vi tips på vad som krävs för att bli en certifierad och väletablerad träningscoach.

Utbildning i coachning

Idag finns det många ledarskapsutbildningar med fokus på coachning som du kan gå för att lära sig om hur man i egenskap av personlig tränare kan leda dina klienter till att bli motiverade till att följa de träningsprogram du tagit fram och hålla sig till dem. Motivation är bland de viktigaste frågorna du som coach måste ha med dig med dina klienter. Det som är bekräftat är att det skett en stor ökning av efterfrågan av personliga tränare, vilket gör yrket till ett lukrativt jobb.

Kvalifikationer för personliga tränare

En personlig tränare eller kort ”PT” har i sina arbetsuppgifter att genomföra och lägga upp individuellt anpassade träningspass tillsammans med sina klienter. Detta sker vanligtvis i ett träningscenter. De kunskaper en personlig tränare borde ha är inom fysiologi, anatomi och näringslära. Den personliga tränaren ska hjälpa sina klienter träna, gå ner i vikt och andra hälsomål genom motiverande och peppande ord och pusha sina klienter till att uppnå sina önskade resultat.

En god personlig tränare behöver ha olika kvalifikationer och dessa varierar i olika länder. De kriterier som krävs i Sverige för att bli en kvalificerad personlig tränare finns framtagna i de nationella riktlinjer som framförts av Swedish Standards Institute (SSI). De svenska nationella riktlinjerna som publicerades i november 2012 bestämdes utifrån konsensus som etablerades i en teknisk grupp ihop med föreningen Sveriges konsumenter och Konsumentverket. Ett svenskt standardiseringsarbete gjordes enligt principerna för standardisering via Internationella Standardiseringsorganisationen (ISO) och CEN.

Tips för att bli en bra PT

  • Välj en bra och hållbar utbildning. Som PT är du skyldig att inneha rätt kunskaper och förutsättningar för att kunna ge dina klienter rätt träning och för att inte klienterna i värsta fall ska skada sig.
  • En utbildning som varvar teori med praktik. En del av teorin är väldigt invecklad och kräver stark pedagogik för att lära ut.
  • Lära sig helheten. Eftersom klientens behov kan skilja sig från fall till fall behövs breda kunskaper om olika slags träningsbehov.

Categorised in: Styrketräning