Man brukar säga att det bara är att ta på sig ett par skor och gå ut och springa för att komma igång med sin konditionsträning och i grund och botten håller vi med. Ingen behöver några dyra hjälpmedel för att kunna ta sig ut och springa sin första runda i jakten på en bättre form och kondition. Över ju längre tid man håller på, desto viktigare blir utrustningen. Om inte annat eftersom mycket av den underlättar så mycket att själva löpningen och konditionsträningen i sig blir lättare att genomföra.

Bra skor är A och O när det kommer till konditionsträning

Förutom det mest uppenbara, att skor som sitter fel gör ont på fötterna när man sprungit en längre sträcka så spelar valet av skor en mycket större roll än vad många tror. Vi pratar dock inte om att ett speciellt märke eller en prisklass skulle vara bättre än en annan utan istället så pratar vi om att skor anpassade till just dig är det mest optimala hjälpmedlet när det kommer till konditionsträning.

Beroende på hur stor du är och hur ditt löpsteg tas, behöver du olika skomodeller. Hur du får till det perfekta löpsteget kan du läsa om hos DN, och hur du sedan väljer ut en sko som passar det kan du få hjälp med hos varje seriös sportbutik.

Bekväma och passande skor är en bra början sedan gäller det att hålla koll på pulsen.

Pulsklockan, allt du behöver för en effektiv träning

Fitbits och kaloriräknare i all ära. Det enda du behöver för ett effektivt upplägg för din träning är en väl fungerande pulsklocka utan krusiduller. Det enda som är viktigt är att den på ett korrekt sätt återger din puls under hela träningens gång. Varför det är viktigt har vi gått djupare på i en annan av våra artiklar men i grund och botten handlar det om att hitta den pulsintervall som är optimal för just dig att löpa olika distanser i. En alltför hög puls indikerar att mjölksyran snart kommer ta över och en allt för låg puls indikerar i sin tur att du håller ett för lågt tempo och inte kommer att pressa kroppen tillräckligt för att nå någon som helst utveckling.


Categorised in: Konditionsträning