De flesta som börjar träna gör det för att de vill gå ner i vikt, att sedan träningen blir rolig är bara ett stort plus. Vikten är egentligen bara några siffror på vågen, även om man tränar och inte går ner i vikt, så fördelas kilona på kroppen till andra ställen istället. Det kan vara så att man får ben- och armmuskler istället, samtidigt som midjan blir smalare.

Frustrerande

Det är väldigt frustrerande om man kämpar på cykeln, i löpspåret och ena träningspasset efter det andra på gymmet, så att man blir svettig från topp till tå, samtidigt som kroppen gör allt för att man ska ta en paus. Oavsett vad man gör står vågens siffror envist kvar på samma vikt och då är det inte konstigt att man blir frustrerad.

Man gör allt för att vikten ska minska och alla dessa kalorier som man har stoppat i sig ska förbrännas, men det gäller att inte ge upp! Det kan vara så att man bara behöver justera sin träning, för att sätta fart på fettförbränningen och samtidigt inte vara vrålhungrig.

Nyckel till att gå ner i vikt

För att få reda på vad som man behöver göra för att gå ner i vikt, kommer här en nyckel till hur man ska lyckas. Det man behöver göra är att försöka låta blir att äta alldeles för mycket efter sitt träningspass. Visst kan det låta enkelt, men oftast efter ett hårt pass är man extremt hungrig och man kanske känner att man vill unna sig lite extra till middagen eftersom man har varit duktig. När man känner så, är det stor risk att man stoppar i sig lika många kalorier som man precis har förbränt under sin träning.

Intensiteten behöver minskas

Det som också behöver göras, är att minska intensiteten i träningen, eftersom man tömmer hela kroppens kolhydratdepå om man tränar alldeles för hårt över en längre period. Därför ser kroppen till att behålla fettet och man känner sig mer hungrig. Vill man undvika detta bör man minska på sin träningsintensitet och på så vis hämtar kroppen sin energi från fettdepåerna istället och samtidigt slipper man att känna sig vrålhungrig.

Något som kan vara bra att veta är att man i princip förbränner lika många kalorier när man går ett visst antal kilometer som när man springer samma sträcka. Den enda skillnaden är att det bara tar lite längre tid. Exempel på träning som har låg intensitet är vardagscykling, raska promenader eller en joggingtur i lugn takt, då får man djup andning och blir lite lättare andfådd, men ändå kan man prata i lite enklare meningar.

Svårare än så behöver det inte vara att både gå ner i vikt och träna samtidigt!


Categorised in: Konditionsträning