I det stressiga samhället vi idag lever i kan det ibland vara svårt att få tiden att räcka till. Träning kommer ofta i andra hand och faller ur planeringen. Det är dock viktigt att inse träningens roll i livet och hur det kan gynna oss i olika avseenden. Då blir det också lättare att ta sig den viktiga tiden. Det finns också en hel del knep för att lyckas hitta tiden till att träna, även för den med ett redan fullsatt schema.

Ta dig tid

Att ta sig tid som inte tycks finnas till kan verka som en omöjlighet. Det viktigaste i detta läge är att prioritera. Vissa sysslor kanske kan plockas bort helt eller effektiviseras så att du vinner mer tid.

Det allra viktigaste är oftast att inte ställa för höga krav på träningen eftersom detta kan verka överväldigande till en början och minska motivationen. Små förändringar i en individuell takt har visat sig ha störst inverkan på långvariga resultat. Det kan räcka att avsätta några få minuter om dagen till en träning som passar dig. När sedan en ny vana är skapad är det lättare att utöka tiden och sätta nya mål.

Hitta din träningsform

Dem som säger sig inte ha tillräckligt med tid för att träna är oftast fokuserade på en viss typ av träning som kräver för mycket tid. Att ta sig till gymmet eller gå med i en träningsklubb kan verka som en onödig uppoffring och en förändring som är svår att upprätthålla. Att träna hemma kan vara en bra lösning eftersom du inte förlorar tid utöver den stund som du faktiskt väljer att träna. Det blir lättare att hitta en lucka exempelvis innan jobbet eller medan maten står i ugnen. Ingen träning passar alla och det gäller att hitta det som passar en själv. Enkla övningar att göra hemma finns att lära sig via nätet och det kostar ingenting att prova sig fram. En populär träningsform är yoga, som dessutom är bra för stresshantering. Det finns dessutom olika yogaformer som passar olika ändamål. Andra exempel på omtyckta träningssätt som kan vara värda att ge en chans är boxning, dans och bodypump.

Träning i vardagen

All fysisk rörelse ställer krav på kroppen, vilket innebär att allt du gör under dagen innebär träning. Graden av effektivitet i denna träning avgörs självfallet på aktiviteten. Genom att välja sysselsättningar som indirekt tränar kroppen kan mycket tid vinnas. Den som bor i hus kanske vill förändra hemma genom att bygga möbler eller ny uteplats. Tips på roliga projekt finns att hämta via byggmax som dessutom säljer billiga byggvaror med bra kvalitet. Om det finns ett djurintresse kan det också vara ett tips att skaffa hund så promenader är ett utmärkt sätt att träna kroppen. Det bästa är att först fundera kring hur din träning i vardagen skulle kunna optimeras. När sedan beslutet är taget är det bara att göra idé till verklighet och njuta av de hälsosamma effekterna.


Categorised in: Styrketräning