Under de senaste åren har en löparvåg svept över Sverige. Idag är det inte bara några enstaka löparnördar som springer utan löpning har blivit en folksport. Det är inte konstigt att löpning har blivit populärt eftersom det är en träningsform som ger snabba resultat.

En av löpningens stora fördelar är att det är en träningsform som kräver minimalt med utrustning. Ett par bekväma skor och träningskläder som sitter bra är det enda som krävs. Det är bara att öppna dörren och börja springa. För att variera rundorna kan det ibland vara kul att komma till nya ställen. Att ta bilen till ett fint naturreservat en bit bort kan ge en extra härlig upplevelse. Om du ännu inte har tagit ett körkort är det dags att kontakta en trafikskola för att komma igång.

Nybörjaren

Det spelar ingen roll hur gammal eller ung du är eftersom även äldre snabbt kan utveckla sin fysiska förmåga genom löpning. Nybörjaren bör börja med att växla mellan gång och att jogga lätt. Gå raskt i några minuter och spring sedan en minut för att sedan växla över till raskt gång igen. Efter några gånger kan tiden du springer ökas på tills du kan springa hela sträckan. Tänk på att skynda långsamt och vara noga med stretching och att även träna styrka för bål och ben någon gång i veckan. Styrketräningen behöver inte ske på ett gym utan går bra att göra hemma med enkla kroppsövningar som knäböj, plankan och olika balansövningar.

Den erfarna motionslöparen

De nybörjare som lyckas komma över den första fasen av löpning och fortsätter att springa regelbundet brukar märka att de mår väldigt bra av löpningen. Löpning påverkar inte bara den fysiska hälsan utan även den psykiska hälsan förbättras genom regelbunden träning. Milda till måttliga depressioner kan till och med botas med hjälp av träning. För att fortsätta att utvecklas som löpare gäller det att successivt öka träningen. Det kan ske med hjälp av ett träningsprogram som går att ladda ner via Internet. Ett annat sätt att utvecklas är att gå med i en löpargrupp och träna tillsammans med andra. Att anmäla sig till ett motionslopp är ytterligare en sporre som gör att din löpning kommer att förbättras.

Elitmotionären

En del motionärer blir riktigt bitna av löpning och börjar träna mer och mer. Till slut är de uppe i lika stora träningsmängder som elitlöpare springer, d.v.s. mellan 10 till 20 mil per vecka. Som elitmotionär är det extra viktigt att fundera över sin återhämtning. Till skillnad från en elitlöpare arbetar de flesta elitmotionärer heltid och har en hektiskt vardag. För att träningen ska ge resultat krävs ordentligt med sömn, vila och rätt kost. Om återhämtningen blir lidande brukar skador och sjukdomar sätta käppar i hjulen för fortsatt utveckling.


Categorised in: Styrketräning