Lås inte tanken vid att du måste ha tillgång till ett gym för att kunna styrketräna, utan låt skogen bli ett ställe där du med lite fantasi kan hitta riktigt bra träningsredskap. Förutom att du sparar pengar får du också frisk luft och avkoppling för sinnet.

Stigar bättre än löpband

Där ett löpband erbjuder dig ett jämnt underlag och det enda du kan variera är hastigheten, har skogsstigarna så många fler utmaningar för dig. En stig är sällan jämn och rak utan slingrar sig fram och går ibland uppför, ibland nerför. Du får anpassa steglängden för att inte halka på rötter eller snubbla på stenar. Att jogga på stigar ger dig en naturlig variation i träningen. Som en bonus behöver du vara fullt fokuserad på vad du gör och att vara närvarande i stunden är något vi mår bra av. Det är mindfulness, helt enkelt.

Styrketräning med det naturen erbjuder

Träd och stenar är perfekta träningsredskap. Förutom att du kan klättra i dem, kan du leta upp en gren på lagom höjd och öva pull ups. Du kan också luta dig mot ett större ett två tätt växande träd och göra push ups. Variera gärna med att använda en eller båda armarna. En annan övning är att stå med händerna i marken och låta fötterna klättra uppför trädstammen och sedan ner igen.

Hittar du ett nedfallet träd har du möjlighet till många olika övningar. Börja gärna med lite balansövningar. Är trädet på lagom höjd från marken kan du både hoppa över och krypa under det. Varför inte alternera över, under, över, under längs hela stammen.

En lagom tung sten kan bli ett träningsredskap. Du kan hålla i stenen samtidigt som du gör knäböj eller hoppar med höga knän. Större stenar kan du hoppa över eller hoppa upp på och sedan ner igen. Du kan också göra armhävningar med fötterna uppe på stenen eller ha armarna på stenen, benen sträckta och göra dips.

Inspireras av parkour

Parkour är en populär sport som handlar om att ta sig fram genom att forcera hinder på olika sätt. Den utövas ofta i stadsmiljö, till exempel i parker, men du kan ta inspiration från den och använda i skogen. När du tränat i ett område flera gånger kommer du att ha hittat dina favoritträningsställen. Lägg gärna upp träningen som en hinderbana där du springer eller joggar och på olika sätt tar dig förbi stock och sten. Stanna gärna på olika stationer längs vägen och gör styrketräningsövningar.

Att träna i skogen har fler fördelar än att du tränar upp din styrka och kondition. Från Japan har fenomenet ”skogsbad” spridit sig över världen. Det handlar i grunden om att vistas i skogen för att må bättre. Forskning har visat att när vi regelbundet besöker skogen har det positiva effekter på vår hälsa. Bland annat är det blodtryckssänkande.

Bor man i Sverige är det kanske inte så enkelt att träna i skogen året om. Snö och is kan göra att skaderisken ökar. Om du drömmer om att flytta utomlands kan du besöka  för att hitta ett boende varmare breddgrader.