Är du en av de många svenskar som lider av ledsjukdomen artros? I så fall är du långt ifrån ensam. Man räknar med att ungefär en av fyra svenskar över 45 lider av någon form av artros idag. Det går aldrig att bli riktigt bra men man kan på olika sätt lindra sjukdomen. Bland annat har det visat sig vara positivt att träna och röra på sig om man lider av artros. Det är inget som dina leder kommer ta skada av. Det viktiga är att du får ett anpassat träningsprogram efter din typ av artros.

Läs på om artros för att hitta rätt träningsform

Ju mer du vet om din typ av artros desto enklare är det att hitta en anpassad träningsform. På www.artros.org hittar du en massa bra information om vad artros är för något och vilka leder som drabbas. Du kan även hitta information om de vanligaste symptomen. Genom att lära känna din artros blir du mer medveten om vad din kropp klarar av och hur du ska tänka. Om du blir rekommenderad sjukgymnastik kan du även prata med din sjukgymnast om vilka träningsformer som kan passa bra för just din artros.

Träna regelbundet

Om du drabbas av artros är det viktigt att du rör på dig regelbundet för att lindra smärtan. Låt träningen bli en naturlig del av din vardag. Kanske har du tillgång till en simhall via ditt gym eller jobb? Eller så kanske du kan cykla till och från jobbet? Det är viktigt att lägga träningen på rätt nivå eftersom alltför intensiv sådan kan förvärra din artros. Ju bättre grundkondition och stryka du har byggt upp desto lättare blir din motionsträning. Det kan därför vara klokt att börja i den änden när du ska börja träna med artros. Man brukar säga att det tar cirka sex till åtta veckor innan man märker en förändring gällande kondition och styrka. Vissa får smärtstillande preparat från en fysiolog som hjälp för att komma igång med träningen. Det är viktigt att träna kontinuerligt eftersom man snabbt tappar kondition och styrka om man tar ett längre uppehåll.


Categorised in: Styrketräning