Har du någonsin undrat hur en långdistanslöpare tränar och kanske framförallt hur denne lägger upp sin träning? Förmodligen har du utgått från att de endast tränar långa sträckor eftersom det är det som till slut skall löpas. Det är givetvis inte fel att långdistanslöpare ofta tränar genom att springa långa sträckor men vad som ofta glöms bort är att de även tränar mycket på kortare sträckor och då främst i form av intervallträning. Den absolut enklaste formen av träning som syftar till att öka din kapacitet är intervallträning. Med intervallträning så tränar du effektivt upp kroppens egna syreupptagningsförmåga och därigenom så kommer du i längden att orka springa längre och snabbare, även på längre sträckor.

Olika intervallträning för en mer varierad och roligare träning

Det finns olika former av intervallträning. Den kanske mest klassiska och enklaste formen är den där man väljer ut en kortare sträcka för maxlöpningar. När sträckan tillrättalagts så går man så sakta tillbaka att ens puls hinner lägga sig igen. Sedan sätter man fart och lägger samma sträcka bakom sig. Detta upprepas ett önskat antal gånger. Utföraren kommer märka att det blir svårare och svårare att få ned sin egen puls vilket betyder att man behöver längre och längre pauser.

För den som vill variera ovanstående koncept så kan man även löpa längre intervaller. Varför inte springa en kilometer så snabbt som möjligt för att sedan gå nästa? På så långa sträckor blir viljan det viktigaste vapnet och den som ger sig hän till övningen kommer märka att det snabbt ger resultat på konditionen.


Categorised in: Konditionsträning