För att du ska få ut maximalt av din träning behöver du värdera återhämtningen och optimera den. Att hitta en bra balans mellan träning och återhämtning är nyckeln för att få de träningsresultat som du önskar. Det finns flera sätt som du kan återhämta dig på. Att basta är ett bra sätt att låta kroppen vila och slappna av. Om du inte kan bygga en bastu hemma finns det bastutält som du kan köpa. Ett bastutält är mobilt och du kan enkelt flytta det efter behov. Det finns bastutält i olika storlekar, hitta ett som passar ditt behov. När du bastar slappnar kroppen och huvudet av på ett väldigt bra sätt.

Träning sliter på kroppen

Återhämtning handlar om att kroppen ska ha tid att läka och återställa sig mellan träningspassen. Efter att du har tränat och brutit ner kroppen behöver du vila för att ge kroppen möjlighet att bygga upp sig igen, det är också då du blir starkare. När du har pressat kroppen rejält är det extra viktigt att lägga in vila. Så länge du låter kroppen återhämta sig är träningens slitage på kroppen inget du behöver oroa dig för.

Lär känna kroppen

För att du ska kunna få bra träningsresultat behöver du pressa dig när du tränar. När du gör på det viset sker det en motreaktion i din kropp som ger resultaten att du blir starkare, snabbare och bättre. Du behöver utmana dig för att kunna fortsätta utvecklas. När du utmanar dig extra mycket behöver vilan anpassas efter träningen. Din utgångspunkt bör vara att låta kroppen återhämta sig efter varje träningspass. Det är viktigt att du lär känna din kropp och är medveten om hur den känns när du är helt utvilad och när det behövs lite mer. För även om du har vilat ett dygn och har planerat ett träningspass kan det vara så att du behöver mer vila. Då är det lämpligt att hoppa över träningspasset eller göra någon lätt aktivitet istället. Att variera din träning i intensitet och vad du tränar är också bra för att få en bra balans. Att bara köra hårda träningspass i samma träningsform är inte alltid det som kroppen mår bäst av. Tänk på att kroppen även behöver bra mat för att kunna bygga upp och återhämta sig optimalt. Även hur du sover spelar roll för hur bra du återhämtar dig mellan träningspassen. Se till att sova tillräckligt mycket varje natt och få i dig den energimängd just du behöver.


Categorised in: Styrketräning