Har du någonsin undrat över hur det kommer sig att styrkelyftare verkar ha en sådan fantastisk fysik över hela linjen? Oavsett var man tittar, ben eller armar, så sväller välformade och skarpa muskler ut. Den som någon gång studerat anatomi vet att antalet muskler på en människokropp är fler än vad man har tid till att träna på gymmet så vad är då hemligheten till dessa vältränade kroppar? Tricket stavas grundövningar.

Varje styrkelyftare utgår från samma bas

Alla har vi sett de enorma gymmen som växt fram över landet de senaste 30 åren och hur många maskiner som står i varje utav dem. En maskin för varje övning och en övning för varje muskel. Sanningen är dock att väldigt få människor har ett behov av så många maskiner. Det kan låta simpelt men sanningen är den att alla inbitna styrkelyftare utgår ifrån samma övningar. De så kallade grundövningarna. Det gör de precis därför, så att de skall slippa träna varje muskel var för sig.

Grundövningar är övningar som tränar flera muskelgrupper samtidigt

Att vissa övningar kommit till att bli standardövningar i var mans styrketräningsprogram har sin förklaring i att det finns vissa övningar som tränar mer än en muskelgrupp samtidigt. Dessutom är dessa övningar relativt enkla att behärska. Ett program som utgår från dessa övningar blir på så sätt mycket kortare än ett program som innehåller en övning för varje muskel.

Knäböj för benstyrka, frivändning för explosivitet

Den klassiska knäböjen känner de flesta till. Enkelt sett så går den till så att utföraren böjer sina knän ned till en vinkel där låren går parallellt med golvet. Ryggen förblir under hela lyftet rak med undantag för en lätt svankad nedre del. På axlarna ligger en rak skivstång med önskat antal kilo extra vikt på. Övningen ingår i alla seriösa styrkelyftares program. Inte bara för att det är kul att pressa sitt rekord uppåt i takt med att man blir starkare utan även eftersom det inte existerar någon annan övning som ger samma bål- och benstyrka på så få reps.

Frivändningen är något för de lite mer avancerade styrkelyftarna. Precis som knäböjen är det dock en grundövning som alla träningssugna borde behärska. Även denna övning ger en enorm bålstyrka och tränar dessutom explosiviteten hos den som lyfter.


Categorised in: Styrketräning