Som med så mycket annat inom träning så är planeringen A och O för att nå resultat även inom konditionsträningen. Förutom att man måste ta sig tid att verkligen gå ut och träna så gäller det att ha en bra plan för sitt träningsupplägg.

Även om det cirkulerar en del myter om konditionsträning vilka SvD här har listat så kvarstår faktum att träningsformen är en av de mest effektiva och roligaste sätten att verkligen komma i form på. Löpning som trend har verkligen bitit sig fast över hela världen de senaste 20 åren och nästan alla man känner har antingen prövat på den eller i alla fall haft tanken på att börja springa. Fördelen med löpningen som träningsform är att alla kan utöva den. Det enda man behöver är ett par skor, sedan är det bara att sätta igång. Som sagt är det en träningsform som många lätt börjar med. Tyvärr är det även en träningsform som många tvärt slutar med. Orsaken är allt som ofta ett för dåligt planerat träningsupplägg. Därigenom blir träningen ensam, monoton och för anspråkslös. Nyckeln till att bita sig fast vid löpning som konditionsträning samt till att nå de bästa resultaten ligger i planeringen av själva träningsupplägget.

Konditionsträning måste vara varierad

Felet många som löptränar gör är att de alltid håller fast vid samma runda och samma tempo. Det är lätt att slentrianmässigt ge sig ut på sin invanda femkilometersrunda i exakt samma tempo som alltid. På så sätt dämpar man dåligt samvete om att man inte rör på sig samt man sliter inte ut sig. Det tål att sägas att detta förfarande givetvis är bättre än att inte röra på sig alls. Med det sagt så är träningsupplägget med en och samma runda och ett och samma tempo ändå inte optimalt och ofta boven i dramat när utövaren inte lägre känner någon lust inför träningsformen.

Precis som med styrketräning så är det viktigt att man varierar sitt träningsupplägg. Kroppen vänjer sig väldigt fort vid en viss distans och ett visst tempo och bara efter några veckor så slutar man bli trött av sin vanliga runda. Det är här många gör felet att inte öka tempot och takten. Istället blir man vid sin läst, glad över att kroppen svarat på träningen och lättad över att slippa känna mjölksyran komma krypandes.

Det varje löpare måste göra är att planera sitt träningsupplägg samt variera distanser och tempo, på så sätt hinner inte kroppen vänja sig vid utmaningarna och varje träningspass ger kroppen något i form av utveckling. Ett varierat träningsupplägg måste innehålla olika distanser och tempon både korta och långa. Dessutom är det livsviktigt att inte glömma av intervallträningen som träningsform.


Categorised in: Konditionsträning