För en person som aldrig har tränat på gym kan det kännas lite skrämmande med alla maskiner som man möts av när man stigen in i lokalen. Det är väldigt överväldigande och kan vara lite svårt att veta vilken maskin man ska börja med. Nästan lika svårt att välja mellan alla de Britax-modeller det finns på nätet. Därför kan man ta del av några tips som kan vara till stor hjälp och som kommer göra träningen mycket mer effektiv och framför allt roligare.

Basövningar

Visserligen kanske maskinerna lockar och pockar för att man ska träna styrka, men man bör börja med basövningar. Bland basövningar finns bland annat bänk- och militärpress, knäböj, chins, marklyft, stångrodd och dips, som är mycket mer effektiva och är ett perfekt sätt att träna hela sin kropp. Börja därför med grunden utan några som helst vikter och lär tekniken, för att sedan när man har fått upp vanan och styrkan, öka på med vikter successivt.

Våga äta

Bara för att man har börjat träna så behöver man faktiskt inte följa dieter eller äta tillskott av olika de slag. Det som behövs i kosten är kolhydrater, proteiner och fett, för att kunna få resultat och bygga muskler. Så tipset är att äta precis som vanligt. Skulle det kännas svårt att få i sig tillräckligt med proteiner finns det olika sorters proteinpulver för att komplettera. Fast det är inte nödvändigt att gå så långt om man inte vill.

Blandad träning

För att må så bra som möjligt bör man ha en blandad träning, vilket innebär att man behöver träna musklerna (styrka) och få upp pulsen (kondition). Sedan är det upp till var och en hur ofta man gör detta. Det hänger egentligen på vilket mål man har med sin träning. Grundregeln är att försöka träna både styrka och kondition i alla fall en gång i veckan.

Ta det lugnt

Det är inte alls bra att stressa och ha för bråttom för att man vill få resultat med en gång. Detta är ett av de vanligaste misstagen nybörjare gör. Det leder oftast till en ökad skaderisk och att man blir besviken, vilket gör att man ger upp alldeles för lätt. Se till att ha förväntningar som är realistiska och var beredd att eventuellt sänka målen om de är alldeles för högt uppsatta. Det tar tid för kroppen att få upp konditionen och styrkan, därför bör man försöka ha tålamod.

Folk tittar

En av de vanligast missuppfattningar nybörjare har, är att folk kommer att titta på vad man sysslar med på gymmet, för att sedan tycka att man utför träningen på ett dåligt sätt, men så är det faktiskt inte. Tvärt om; det är större chans att de som redan har stora muskler och lyfter tungt är de som får blickarna på sig. På gymmet finns det många olika typer av människor och alla är där för att träna och inte glo på andra!

 


Categorised in: Styrketräning