När det kommer till löpning är det viktigt att sätta mål för sig själv. Om man från början inte orkar springa en kilometer så bör målet vara att så snabbt som möjligt orka hålla ut över hela kilometern. Sedan utökar man målet till en och en halv eller varför inte två kilometer. Vill man sedan inte springa längre så kan man istället börja ta tid på vilken man springer distansen och sedan vecka för vecka försöka lägga den snabbare bakom sig.

När man sedan bemästrat alla de kortare distanserna och man börjar tappa gnistan lite så är det dags att sätta ett nytt mål framför sig. Varför då inte ta i och gå för det finaste man som hobbymotionär kan löpa, ett maraton?

Maraton en löpartävling med anor från Antiken

Maraton var namnet på på den grekiska stad varifrån soldaten Fillipides sprang för att varna atenarna om persernas attack på det Antika Grekland. Efter staden där soldaten började springa har man sedan uppkallat den ädlaste av alla löpartävlingar, den över 42 195 meter.

Idag springer man inte bara maraton i Grekland utan över hela världen springs lopp över samma distans till den spartanske soldatens ära. Mest kända är loppen i New York och London men i stort sett alla städer värda sitt namn stoltserar med en stor löpartävling på distansen. Tidningen Aftonbladet nämner till exempel 9 stora marathonlopp man inte får missa.

Tävlingen är öppen för alla

Det fina med tävlingsformen är att alla kan löpa ett maraton. Där alla andra stora löparevent så som VM och OS är stängda för alla som inte tillhör den absolut yppersta världseliten så är ett maraton något som vem som helst kan springa. Man behöver bara anmäla sig och sedan börja träna. Det gör tävlingsformen optimal för den som behöver ett eggande mål med sin träning. Tänk känslan av att, bara något år efter att man tagit sina första steg på den första kilometern, stå på startlinjen bland tusentals andra löpare i exempelvis New York eller Berlin. En större upplevelse är svår att nå för den som bara tränar som hobby.

Med rätt träning så kan alla springa ett maraton

De 42 kilometrarna kan naturligtvis verka avskräckande för den som aldrig ens sprungit tio. Men sanningen är den att alla, gamla som unga, kan träna upp sig till att ha förutsättningarna till att genomföra ett maraton. Det handlar bara om välplanerad och målmedveten träning.


Categorised in: Konditionsträning