Det som många gör fel på gymmet är att de bara koncentrerar sig på de stora övningarna samt på de maskiner som sedan tonar vissa muskelgrupper som anses attraktiva. I sin iver att nå högre resultat med skivstången och få finare muskler till beach-säsongen så glömmer de ofta det viktigaste. Bålstyrka är A och O inom styrketräning och oftast den största boven i fall då skador uppstår eller resultaten uteblir.

Hur gör man då för att på ett effektivt sätt träna upp sin bålstyrka? Precis som GP skriver är bålstyrka mer än bara sit ups och planka, bålstyrkan är något man tränar hela tiden och som även bör ges mer uppmärksamhet ju mer tid man lägger på annan träning. Utan en växande bålstyrka så kommer de andra resultaten att utebli.

Bålövningar är enkla att göra var som helst

Det fina med att träna bålen är att man, förutom på gymmet, kan göra det lite var som helst. För många räcker det till och med att spänna magmuskulaturen så länge det går medan man utför helt orelaterade rörelser. För andra som kommit lite längre så behöver man ändå bara lägga sig ned på armbågar och fotspetsar för att sedan ta tiden hur länge man klarar att ligga i den så kallade plankan. På plankan finns det sedan ett oändligt antal varianter man kan göra för att få variation i sin träning.

Även med fria vikter skall bålstyrkan vara i fokus

Som vi beskrivit tidigare så finns det bra grundövningar ur basprogrammet för styrketräning att göra för att träna upp bålstyrkan. Något så enkelt som knäböj, blir rätt utfört ett fantastiskt redskap på vägen mot en starkare bål. Även frivändningar är att rekommendera för den lite mer avancerade.


Categorised in: Styrketräning