När de sista gula höstlöven blåsts ned av ruskiga kalla novemberstormar och ett kompakt mörker råder större delen av dygnet i Sverige är det inte lätt att hålla sig pigg eller ens vaken. De flesta människor blir tröttare i mörkret, men för en del kan det till och med bli så illa att man utvecklar en depression som är kopplad till årstidsväxlingen. Något som bevisat hjälper mot depression och vintertrötthet är att träna.

Träna utomhus

Att få frisk luft är viktigt även under vinterhalvåret och träning utomhus kan vara riktigt behagligt även under den kallare årstiden. Om man har möjlighet bör man träna när det är ljust ute eftersom solljus ger en mer energi så att man klarar resten av dagen bättre. Man kan t.ex. ta en löptur på lunchen om jobbet tillåter, eller se till att ta en långpromenad på helgen. Kan man inte få till en runda under dygnets ljusa timmar kan man kanske ändå ta en motionstur i kvarteret eller i löpspåret tillsammans med en kompis om mörkret avskräcker.

Rätt kläder

För att en regnig och/eller kylig motionstur ska vara lockande är det viktigt med rätt kläder. Man bör tänka lager på lager med ett varmt underställ under, ett mellanlager med t.ex. fleecetröja och ett ytterlager. Man kan t.ex. välja en lättare jacka från Lyle and Scott som erbjuder bra vindskydd. Regnar det rejält behövs helt vattentäta kläder men dessa brukar ofta bli lite varma så man får väga risken för lite väta mot att svettas mer.

Händer, fötter och huvud är också utsatta för kylan, så man bör ta på en sportig toppluva eller åtminstone ett stickat hårband som kan skydda öronen. På fötterna fungerar faktiskt skidstrumpor utmärkt om man inte vill investera i särskilda löparstrumpor. Särskilda löparvantar som värmer samtidigt som huden får andas är också sköna att ha.

Halka inte

Ett ytterligare tips för att lyckas med sin vinterträning är att skaffa ett par bra skor med sula som ger bra grepp eller har broddar som motverkar halka. På snötäckta vägar är det svårt att bedöma underlaget, är det grus, kompakt snö eller kanske knagglig is under snön? Löpsteget förändras dessutom om man halkar fram, vilket kan leda till smärta i ljumskarna, vars muskler ansträngs när man försöker

kompensera rörelserna på grund av halkan.

Träna inne

Känner man, trots bra kläder, tidpunkt och skor, att man ändå inte vill ge sig ut i mörkret och/eller kylan behöver man inte ha dåligt samvete. Även inomhusträning håller energin uppe. Man kan springa på löpband på gymmet, gå och simma, delta i gruppträning eller styrketräna. Orkar man inte ta sig iväg till gymmet går det utmärkt att träna hemma framför tv:n. Det finns en nästan oändlig mängd bra gratispass på t.ex. Youtube att prova, eller så kan man köpa hem en DVD med pilates eller yoga. Ett 15-30 minuter långt pass hinner de flesta med. Skaffa en bekväm yogamatta, tänd levande ljus, ladda med ett glas vatten på vardagsrumsbordet och kör igång ett njutbart höstkvällspass, eller varför inte börja dagen med att ta hand om kroppen?


Categorised in: Styrketräning